des. 10

La directora general de Nació Digital i Agenda Urbana participa a la Diada de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) de Catalunya.

La Diada de les TIC, que es va celebrar els dies 3 i 4 de novembre de 2021 va debatre com aquestes tecnologies poden ser un eix de la transformació econòmica i social. La primera taula rodona que va obrir les sessions va debatre sobre Urbanisme Digital amb la senyora Mercè Conesa, directora de l’Institut Català del Sòl; el senyor Vicente Guallart, cap del despatx d’arquitectura Guallart Arquitectes; la senyora Maria Galindo, directora general de Nació Digital i Agenda Urbana i va ser  conduïda pel vicepresient de Graus TIC, Josep R. Ferrer.

La Maria Galindo va centrar les seves aportacions en la relació entre l’urbanisme i el món digital. Per ella la digitalització facilita que l’urbanisme esdevingui intel·ligent ja que permet el tractament de la capa de les dades per a la planificació tant territorial com urbana a l’hora que la digitalització facilita la democratització de l’accés als serveis en el sentit que permet a la ciutadania accedir-hi des de qualsevol punt del territori.

Al seu parer la tecnologia amb la pandèmia de la COVID19 ha permès constatar la possibilitat de la desubicació de les feines dels entorns urbans, especialment de les ciutats, i s’està conformant un model econòmic i productiu amb el teletreball com a possible opció per a desenvolupar activitats laborals en entorns menys urbans. 

Per la directora, la digilització i la innovació estan comportant haver de fer front a un conjunt de reptes que ella situa en diferents plans: el repte en el model territorial i urbanístic i els canvis que es derivin de la digitalització; en un model productiu nou on la digitalització esdevingui central i alhora permeti avançar cap a una economia circular, amb especial èmfasi en l’autosuficiència; un altre repte associat amb la sostenibilitat, i especialment en la reducció de la petjada de ecològica i finalment el de la digitalització dels serveis, un repte de caire social que en democratitza l’accés. I per abordar-los, proposa un pacte entre els diversos agents de la societat.

Finalment, la Maria Galindo va remarcar la importància de la fibra òptica com a generadora d’oportunitats econòmiques al lloc on arriba i com a facilitadora de noves oportunitats econòmiques. La fibra esdevé així un element imprescindible per una economia de futur; d’innovació i de coneixement i per a la planificació integral dels territoris.

About The Author